Arca Noae och OS/2

Nytt företag tar över ansvaret för utvecklingen av OS/2

IBM som tog på sig ansvaret för att ge support på och vidareutveckla OS/2 efter det att Microsoft gav upp deras samarbete, har länge brottas med problemet att utveckla detta system. Nu har det i alla fall på en mässa vid namn Warpstock 2015 visats upp en ny version av OS/2 Warp. Denna gick då under namnet Blue Lion, men skulle senare få ett annat namn. Här kände också alla intresserade till, precis som jag, att IBM hade haft stora problem med OS/2 Warp. De hade fått massor med negativ kritik och brottats med stora supportproblem. Trots av det fanns kritik var det fortfarande många företag som var beroende av och faktiskt gillade detta operativsystem.

Här skrevs då ett kontrakt mellan IBM och Arca Noae som innehöll en överenskommelse att skapa en ny version av OS/2 Warp. Denna skulle då bygga på versionen 4.52 och detta systems grundläggande SMP kernel. Detta är då något som gick förvånansvärt bra. Idag finns fortfarande OS/2, där detta bytt namn till ArcaOS. På det sättet har alla de företag och servrar som fortfarande använde detta system under den problematiska tiden, också vara de som fortsätter använda det idag. Här har ett helt nytt och modernt system skapats som passar det 21:a århundradet, samtidigt som all den bakåt kompatibilitet finns som stöd för alla tidigare applikationer.

Nu är det ArcaOS 5.0 som gäller

Även om detta inte alls gäller mig och min uppfattning om OS/2 Warp, då jag hellre ser tillbaka och missa det gamla, så kommer denna version och moderna OS att vara en verklighet för de som vill använda det. Här handlar det idag om ett mycket avancerat operativsystem som har alla de funktioner som krävs för att det ska fungera i många lägen. Något som dock kan anses vara lite fel, är det pris som har satts på produkten. Egentligen talar vi om ett gammalt OS, som fått nytt liv. Naturligtvis är anledningen till det höga priset att de som använder det behöver det. Detta leder till att de kan välja att köpa detta OS, eller ändra allt på företaget vilket skulle bli mycket mera kostsamt.

OS/2 Warp är inte det enda intressanta OS som finns

Nu ska du som läser detta inte få uppfattningen att jag är manisk och bara älskar OS/2 Warp i äldre versioner. Så är det inte. Möjligen är jag lite galen, men absolut inte manisk. Här gillar jag också många andra operativsystem som du kan läsa om i olika inlägg. Några exempel på vad jag tycker är intressant är Linux, BeOS och SunOS för att bara ta några. Linux går tillbaka långt i tiden. BeOS är en skön variant av ett både kommersiellt OS och ett i Open Source variant. Sedan har vi SunOS som bara det också ger mig kalla kårar på ryggen av den annalkande notstagitrippen.