BeOS – Ett val för de som gillar unika prylar

Ett OS som går snabbare än Usain Bolt

Nu blir du säkert konfunderad, jag kommer till det du trodde att denna domän skulle handla om. Nä, bara för en kort stund. Alla OS, operativsystem, är snabbare än Usain Bolt. Ena anledningen till det är att, Mr Bolt, han springer snabbt. Här är det ingen som vet hur fort han går. Ett operativsystem går och inte springer, i alla fall enligt mig. Sedan är bara Mr Bolt med i vissa delar av ett OS och här talar vi om att alla delar ska fungera och komplettera varandra. Sist med inte minst så går ett OS inte snabbt i sportvärlden. Detta kan ta upp till en månad innan det är klart. Så lång tid tar det aldrig att finna det du ska i BeOS grundläggande applikation.

Ja, nu ska vi komma till vad det egentligen handlar om. BeOS är ett operativsystem för PC datorer som skapades av Be Inc. Detta såg dagens första ljus 1991. Sedan dess har det utvecklats och blivit ett skönt alternativ för många nostalgiska datorälskare. Här skapades BeOS i grunden för att vara ett snabbt system som riktades mot världen inom digital media. Det skrevs också med fokus på att vara ett OS som tog vara på moderna hårdvaru-specifikationer, samtidigt som det skulle vara extremt bra för multitasking. Nu kommer detta inte längre att vara ett OS som utvecklas längre. I alla fall inte när det kommer till de som skapade detta. Här finns det dock en Open Source variant, som vissa människor fortfarande leker med.

Open Source varianten av BeOS

Den första Open Source-varianten av BeOS skapades redan när detta var uppdaterat av Be Inc. Numera kommer denna del också att vara mer eller mindre nedlagd. Här handlar det idag om ett namnbyte till Haiku OS. Detta beskrivs som snabbt, enkelt att använda samt mycket lätt att komma in i med en bra kraft. Om det stämmer får du som vill testa avgöra helt på egen hand. Systemet finns numera helt gratis i 32 och 64-bitars versioner. Här får du samtidigt ett OS som du kan vara med och leka med och utveckla. Något som jag under lång tid har haft mycket roligt med. Alltid lär man sig något nytt varje gång.