Ta dig till världen av OS/2

Lite kuriosa om OS/2 Warp

Om du är den som är ruskigt intresserad av datorer och detta intresse ligger på det historiska planet. Ja, då kanske du är precis lika intresserad som jag är av att prova olika äldre operativsystem. Något som jag fastnat för är OS/2 Warp vilket är en förlängning av MS-DOS. Här hör du som kan lite om datorer genast att det handlar om Microsoft, som är giganten då det handlar om operativsystem över hela världen. Att leva i denna värld av historiska operativsystem har blivit livet för mig och jag är inte nöjd om jag inte har provat ett OS. Detta har lett till att jag provat många av de olika som finns, men det finns ännu så länge inget som slår OS/2 Warp.

Som lite kuriosa så var det Microsoft som började utvecklingen med att förlänga och förära MS-DOS men ett grafiskt gränssnitt. Detta var dock bara början på denna underbara resa i landet OS. Innan detta operativsystem fanns, så fanns det för länge sedan en saga om Trollkarlen från Oz. Detta gjorde genast att jag såg Microsoft som Trollkarlen från OS. Nu är det dock inte bara Microsoft som varit med i leken. Här anslöt sig även IBM i utvecklingen av detta system. Detta var 1985 och det första namnet på systemet var CP/DOS. Ett riktigt fyndigt namn när du tänker efter, men inte heller var det CP-skadat på något sätt. Efter detta byttes namnet ut till OS/2 och den första versionen såg dagens ljus 1987.

Detta gör OS/2 så intressant och funktionellt

Det första som gör OS/2 så intressant är att det var det första operativsystemet som utvecklades med tanken på att du skulle kunna använda flera program och funktioner samtidigt. Det är det vitt spridda begreppet som idag går under namnet multitasking. För detta krävdes då ett grafiskt gränssnitt. Egentligen är det mycket rörande OS/2 Warp som är grundläggande både till utseende samt funktioner när du jämför med moderna varianter såsom Windows 7, 8 och 10. Nu ska det sanningsenligt sägas att detta inte alls var det första operativsystemet med ett grafiskt gränssnitt. Detta var Microsofts första och de var således inte först med allt. Kanske är det dock så att de var bäst. Varför skulle annars jag tillsammans med flertalet datoranvändare fortfarande använda deras produkter idag?

Naturligtvis har jag även testat den första versionen av OS/2, vilket då inte är lika roligt och intressant. Ja, detta om du inte föredrar ett textbaserat OS istället för ett med GUI, Grafical User Interface. Den första versionen av OS/2 var nämligen utan grafiskt gränssnitt, men senare versioner har alltid haft dessa. Enligt mig är de bästa versionerna av OS/2 de som bär namnet Warp. Här handlar detta då om de som lanserades 1994 och efter detta årtal. Anledningen till att jag anser dessa bättre är enbart att de hade inbyggda funktioner för Internet och nätverk samt även en webbläsare i installationspaketet. Helt enkelt är detta därmed ett operativsystem som alla de som vill surfa på nätet fortfarande skulle kunna använda. Dock finns det vissa saker som leder till problem i det fallet.

Problemen att använda OS/2 Warp på ett effektivt sätt idag

Även du som enbart surfar på nätet kommer att finna stora problem med att använda OS/2 Warp idag. Inte för att du inte kan surfa och inte heller för att det är något fel med systemet. Anledningen här bottnar i prestanda och säkerhet, samt möjligheten att se allt som idag finns på Internet. För det första är det bara ett 16 till maximalt 32-bitars OS, vilket idag faller utanför standardnormen. Det andra är att du helt enkelt med de gamla versionerna jag talar om får begränsningar med grafiken, säkerheten och stabiliteten. Nu är detta dock inte slutet på sagan. OS/2 är faktiskt fortfarande under utveckling, vilket kan vara något som förvånar många. Här heter det numera ArcaOS, och det finns förvånansvärt många företag och servrar som fortfarande använder sig av OS/2 som operativsystem.