SunOS – Solen som steker din dator

Vad är SunOS?

Här kommer vi till ett historiskt operativsystem som tar dig hela 35 år tillbaka i tiden om du vill. Naturligtvis kommer du då att stå med originalutgåvan av detta OS som för första gången lät sina strålar steka pannbenet på en användare. Detta var 1982 och jag var så liten som 12 år. Å andra sidan så var jag inte lastgammal när detta klev ur tiden heller. Detta var 1994 när man blivit en ståtlig 24-åring. Helt enkelt levde detta OS under 12 års tid. Ja, om du inte räknar alla de som fortfarande tycker att det är en kul sak att leka med.

SunOS är ett operativsystem baserat på familjen UNIX, och detta system trots sin popularitet kom aldrig att släppas som Open Source. Detta operativsystem skapades och utvecklades av Sun Microsystems. Detta är ett företag som du inte längre finner idag. Här finns det en helt klar anledning till detta. De köptes 2010 upp av Oracle. Numera kommer hela deras verksamhet vara placerad i molnen, vilket utgör många moderna företags verksamhet idag. Innan Sun Microsystems gick ur världen så bytte det också namn. Detta namn blev Solaris, vilket det kanske finns flera som känner igen. Detta operativsystem var också ett av de första med att erbjuda ett grafiskt gränssnitt.

SunOs var introduktionen till det som heter Java

Något som kanske inte så många känner till är att programspråket Java skapades på samma gång som SunOS skapades. Här byggdes detta OS på detta språk, vilket sedan ledde till att alla som använde det också frågade marknaden om lättdrivna applikationer som byggdes på detta språk. Då kommer du också att veta att det var Sun Microssytems som utvecklade Java. Detta gör också att du förstår varför det var intressant att köpa upp detta företag 2010, vilket var 16 år efter detta OS lades ned. Helt enkelt var detta för att komma åt programspråket som används i de flesta datorer och telefoner över hela världen.